Mateřské mléko je svým složením přizpůsobeno potřebám dítěte. Obsahuje všechny složky nezbytné pro jeho zdravý růst a vývoj - bílkoviny, cukry, vitamíny a minerální látky. To vše ve vyváženém poměru a přizpůsobené vyvíjejícímu se trávicímu systému kojence. Mlezivo produkují prsy bezprostředně po porodu, a to do té doby, než se v nich vytvoří tzv. "přechodné mléko". Přibližně od třetího (nejpozději od osmého) týdne vzniká v prsech matky tzv. "zralé mateřské mléko".
Hodnoty zralého mléka uvedné níže v tabulce se mohou často měnit. Mléko se totiž plně přizpůsobuje potřebám dítěte, což je jedna z velkých výhod oproti mléku umělému. Pokud dítě pije málo, prsy začnou tvořit mléka méně, ale s vyšším obsahem tuku, aby byly potřeby dítěte plně uspokojeny. Stejně je tomu samozřejmě i naopak, pokud děťátko pije hodně, mateřské mléko je méně tučné, ale tvoří se ho více.
Voda
Mateřské mléko jako výhradní zdroj tekutiny postačí kojenci až do věku šesti měsíců. Podávání čaje a ovocných šťáv nemá v dřívějším období smysl. Výjimkou jsou případy, kdy není dítě dobře hydratované a nedostatečně močí. Pokud je nutné podání tekutiny, musí jít o vodu kojeneckou, převařenou, ideálně podanou po lžičkách, nikoli savičkou
Bílkoviny
V mateřském mléce je 0,9 – 1,2 g/100 ml bílkovin, avšak hodnota bílkovin se u jednotlivých matek v mateřském mléku liší. Jemná sraženina, která se v kyselém prostředí vytváří, je díky správnému složení mateřského mléka pro kojence snadno stravitelná (na rozdíl od kravského mléka, kde jsou sraženiny větší a pro děti stravitelné hůře).
Tuky
Tuky uspokojují energetickou potřebu organismu zhruba z 50%. Obsah tuků ve 100ml mateřského mléka je přibližně 3,5g (závisí na stravě matky). Současné výzkumy potvrzují, že děti, které jsou déle kojené, jsou v dopělém věku méně postihovány srdečními onemocněními.
Sacharidy
Představují 40% energetické hodnoty mateřského mléka. Cukry jsou zodpovědné za kyselé pH stolice novorozence. Vysoký obsah cukrů v mateřském mléce může urychlovat peristaltiku, a tak vznikají typické kyselé stolice s nadýmáním.
Vitamíny
Jejich množství v mateřském mléce je plně ovlivněno stravou matky, proto se doporučuje dostatečný příjem zeleniny, ovoce, rybího masa (pozor na alergie!) atd. Multivitamínové přípravky mohou nahradit dostatečný přísun vitamínů ve stravě, ale tento způsob rozhodně není úplně ideální a neměl by nahrazovat pestrou stravu matky.
Minerály
Sodík, vápník, fosfor a stopové prvky jsou v mateřském mléce zastoupeny rovnoměrně. Železo je nutné zabezpečit ve stravě matky jak v průběhu gravidity, tak v období kojení. Jen tak předejdeme možné anemii, která je častá kolem 6. měsíce věku dítěte. Dostatečné množství jodu ve stravě matky je nezbytné pro psychomotorický vývoj dítěte a ovlivňuje také jeho IQ.
100 ml mléka obsahuje | Mlezivo | Přechodné mléko | Zralé mléko |
---|---|---|---|
Bílkoviny | 2,7 g | 1,6 g | 1,2 g |
Tuky | 2,0 g | 3,0 g | 3,5 g |
Sacharidy | 5,7 g | 6,4 g | 7,0 g |
Minerální soli | 0,31 g | 0,27 g | 0,2 g |
Energetická hodnota | 240 kJ | 260 kJ | 280 kJ |