Pediatři doporučují dětem, které jsou ohroženy vznikem alergií, aby v prvním roce života dodržovali tzv. hypoalergenní dietu. S ohledem na fakt, že alergie se u dětí objevují čím dál častěji, lze doporučit každé mamince, aby rizikové potraviny dětem v prvním roce jednoduše nepodávaly.
Je potřeba upozornit, že na každou potravinu se může vyskytnout potravinová alergie. U některých potravin je však výskyt alergií častější, u některých velmi vzácný.
Rizikové potraviny vyvolávající alergické reakce:
Živočišné potraviny: Mléko, mléčné výrobky, vejce, vepřové maso, všechny ryby a dary moře
Ovoce: Všechny citrusové plody, Kiwi, meruňky, broskve, ananas, mango, datle, fíky, jahody, rybíz, angrešt, maliny, ostružiny
Zelenina: Rajčata, celer, paprika, ředkvičky, ředkev, kyselé zelí, luštěniny (čočka, hrách, fazole)
Sladidla: Rafinovaný i přírodní – hnědý – cukr, med, javorový sirup
Dále: Ořechy, mandle, pistácie, různá semínka (slunečnice, dýně atd.), bazalka, řeřicha, exotické koření (vanilka, kari, skořice atd.)
Povolené potraviny s nízkým rizikem alergické reakce:
Maso: drůbež (kuře, krůta, kachna, husa), králík, jehněčí, telecí
Ovoce: jablka (ne kyselá!), hrušky, banán, borůvky
Zelenina: okurka, cuketa, dýně, mrkev, kedluben, zelené saláty, květák, brokolice
Obilniny: rýže, proso, oves
Sladidla: čistý hroznový cukr
Oleje a tuky: rostlinné oleje (slunečnicový, sezamový, olivový), margaríny bez mléčné bílkoviny
Šťávy: jablečná, hrušková, hroznová
Nezapomeňte, že je možno přidávat jen jeden nový druh potraviny týdně, abychom rozpoznali případné nežádoucí reakce. Vyskytne-li se nějaký z příznaků alergie, konzultujte toto se svým pediatrem!