výživa kojence

Bezpečné a rizikové potraviny

výživa kojence

Pediatři doporučují dětem, které jsou ohroženy vznikem alergií, aby v prvním roce života dodržovali tzv. hypoalergenní dietu. S ohledem na fakt, že alergie se u dětí objevují čím dál častěji, lze doporučit každé mamince, aby rizikové potraviny dětem v prvním roce jednoduše nepodávaly.

Je potřeba upozornit, že na každou potravinu se může vyskytnout potravinová alergie. U některých potravin je však výskyt alergií častější, u některých velmi vzácný.

Rizikové potraviny vyvolávající alergické reakce:

Živočišné potraviny: Mléko, mléčné výrobky, vejce, vepřové maso, všechny ryby a dary moře

Ovoce: Všechny citrusové plody, Kiwi, meruňky, broskve, ananas, mango, datle, fíky, jahody, rybíz, angrešt, maliny, ostružiny

Zelenina: Rajčata, celer, paprika, ředkvičky, ředkev, kyselé zelí, luštěniny (čočka, hrách, fazole)

Sladidla: Rafinovaný i přírodní – hnědý – cukr, med, javorový sirup

Dále: Ořechy, mandle, pistácie, různá semínka (slunečnice, dýně atd.), bazalka, řeřicha, exotické koření (vanilka, kari, skořice atd.)

Povolené potraviny s nízkým rizikem alergické reakce:

Maso: drůbež (kuře, krůta, kachna, husa), králík, jehněčí, telecí

Ovoce: jablka (ne kyselá!), hrušky, banán, borůvky

Zelenina: okurka, cuketa, dýně, mrkev, kedluben, zelené saláty, květák, brokolice

Obilniny: rýže, proso, oves

Sladidla: čistý hroznový cukr

Oleje a tuky: rostlinné oleje (slunečnicový, sezamový, olivový), margaríny bez mléčné bílkoviny

Šťávy: jablečná, hrušková, hroznová

Nezapomeňte, že je možno přidávat jen jeden nový druh potraviny týdně, abychom rozpoznali případné nežádoucí reakce. Vyskytne-li se nějaký z příznaků alergie, konzultujte toto se svým pediatrem!

Tagy: výživa kojenců potravinová alergie